Ziņas

Porsche papildina savu pirmo pilnībā elektrisko SUV sēriju ar diviem jauniem modeļiem

Macam krosoveram būs četras versijas
Jaudīgākais attīsta 516 ZS
Cena no 83 800 eiro

Šādi “Porsche” divkāršo šajā sērijā pieejamo modeļu skaitu, kurā tagad būs četri modeļi – “Macan”, “Macan 4”, “Macan 4S” un “Macan Turbo”.

Izstrādājot “Porsche Macan”, galvenā uzmanība tika pievērsta augstai efektivitātei. Proti, atbilstoši WLTP kopējā distance, ko var nobraukt ar vienu uzlādi, sasniedz līdz pat 641 kilometram. Turklāt visiem jaunajiem “Macan” modeļiem būs pieejama arī jaunā apvidus dizaina pakotne.

Tikmēr jaunais “Macan 4S”, kas ierindojas starp “Macan 4” un “Macan Turbo”, būs viens no jaudīgākajiem šīs sērijas modeļiem, sasniedzot līdz pat 380 kW (516 ZS).



Līdzīgi kā 2024. gada sākumā tirgū laistie modeļi, arī "4S" ir aprīkots ar elektroniski vadāmo “Porsche” vilkmes kontroles sistēmu (ePTM), kas sadala piedziņas jaudu starp priekšējo un aizmugurējo tiltu aptuveni piecas reizes ātrāk nekā ierastā pilnpiedziņas sistēma.

Abiem jaunajiem modeļiem ir visas "Macan" otrās paaudzes īpašības, tostarp modernais un izteiksmīgais dizains, kura aerodinamiskās īpašības optimizē nobraukuma attālumu (cw = 0,25). “Premium Platform Electric" (PPE) 800 voltu sprieguma akumulatora tehnoloģija nodrošina līdzstrāvas uzlādes jaudu 270 kW. Piemērotā ātrās uzlādes stacijā augstsprieguma akumulatoru no 10 līdz 80 % var uzlādēt apmēram 21 minūtē.

Tāpat ir veikti visaptveroši “Porsche Driver Experience” uzlabojumi.

"Macan": 100 kWh akumulators un augstas veiktspējas uzlādes elektronika

Jaunajam, pilnībā elektriskajam “Porsche” SUV bāzes modelim – “Macan” – jaudu nodrošina augstsprieguma akumulators ar bruto ietilpību 100 kWh. Savukārt uz aizmugurējās ass novietotais elektromotors, kas ir izmantots arī “Macan 4”, ir tā dzinējspēks. Tā diametrs ir 210 milimetri, aktīvais garums – 200 milimetri, bet jauda – 250 kW (340 ZS).



Minētais elektromotors ir aprīkots ar 480 ampēru impulsu invertoru (PWR), kurā augstākai efektivitātei izmantots ļoti iedarbīgs pusvadītāju materiāls – silīcija karbīds (SiC). Tas ievērojami samazina pārslēgšanās zudumus PWR un nodrošina augstākas pārslēgšanās frekvences. Tikmēr "Launch Control" radītā paaugstinātā jauda sasniedz 265 kW (360 ZS), un maksimālais griezes moments ir 563 ņūtonmetri (Nm). No nulles līdz 100 kilometriem stundā “Macan” ieskrienas 5,7 sekundēs, un maksimālais ātrums, ko automobilis spēj attīstīt, ir 220 kilometri stundā.

Atsakoties no visu riteņu piedziņas, "Macan" ir par 110 kilogramiem vieglāks nekā "Macan 4", tāpēc tā piedziņai nepieciešams mazāk elektroenerģijas un kombinētā WLTP nobraucamā distance ir līdz 641 kilometram.

"Macan 4S": spēcīgi elektrodzinēji un standarta komplektācijā iekļauts PASM

"Macan 4S" ir jauns aizmugurējās ass motors un spēcīgs 600 ampēru SiC impulsu invertors. Elektrodzinēja diametrs ir 230 milimetri, bet aktīvais garums – 150 milimetri. Kopā ar priekšējās ass motoru, kas iebūvēts arī "Macan 4" un "Turbo", tas nodrošina sistēmas jaudu 330 kW (448 ZS) ar īslaicīgu jaudas palielinājumu līdz 380 kW (516 ZS). Ar "Launch Control" maksimālais griezes moments ir 820 Nm.

 

Viss minētais kopā nodrošina iespaidīgus rādītājus – ar "Launch Control" "Macan 4S" standarta uzrāvienu no nulles līdz 100 kilometriem stundā sasniedz 4,1 sekundē un maksimālais ātrums ir 240 kilometri stundā. Kombinētā WLTP distance ir līdz 606 kilometriem.

"Macan 4S" standarta komplektācijā ir aprīkots ar “Porsche” aktīvo piekares vadības sistēmas (PASM) elektronisko amortizācijas kontroli. Šasijas sniegumu optimizē un braukšanas komfortu uzlabo adaptīvā pneimatiskā piekare ar līmeņošanas sistēmu un braukšanas augstuma regulēšanas funkciju, kā arī "Porsche" griezes momenta vektorizācijas sistēma "Plus" ("PTV Plus") un aizmugurējās ass stūrēšana.

Jauna krāsa, jauni diski, jauna apvidus dizaina pakete

Tagad visiem “Macan” modeļiem ir pieejama jauna eksterjera krāsa – "Slate Grey Neo" (“Šīfera pelēkā neo”). Turpmāk būs pieejami “Macan S” diski 20 collu izmērā.

Visiem modeļiem pēc izvēles ir pieejama arī jaunā apvidus dizaina pakotne, kas padara “Macan” lietošanu ikdienā gan ērtāku, gan funkcionālāku – vēl vieglāk nekā agrāk varēs pievarēt gan nelīdzenus zemes ceļus, gan īpaši stāvus kāpumus un nobraucienus. Priekšējā bampera mainītā ģeometrija ir palielinājusi pieejas leņķi līdz pat 17,4 grādiem atkarībā no modeļa un ja aktīvā piekare ir noteiktā braukšanas augstumā. Apvienojumā ar adaptīvo pneimatisko balstiekārtu apvidus dizaina pakotne palielina arī klīrensu par desmit līdz 195 milimetriem “Normal” iestatījumu režīmā.



"Porsche" piedāvā apvidus dizaina pakotni divās krāsās: "Vesuvius Grey" (“Vezuva pelēkais”) un jau minētajā eksterjera tonī. Atkarībā no izvēlētā toņa, atbilstoši tiek pielāgota priekšējā bampera, sānu sliekšņu, difuzora paneļu un jumta reliņu krāsa. Tiek piedāvāti arī pieskaņoti 21 collas apvidus dizaina pakotnes diski “Vezuva pelēkā” krāsā.

Ja izvēlēta apvidus dizaina pakotne “Slate Grey Neo”, tad auto sānu nosegi tiks krāsoti tāpat. Jumta reliņus var pasūtīt melnā un sudraba krāsā, bet “Turbo” modelim – arī “Turbonīta” krāsā.

“Macan”, “Macan 4” un “Macan 4S” apvidus pakotnei atsevišķi ir pieejams priekšējais bamperis ar ieliktni “Vesuvius Grey” krāsā. Pieejas leņķis palielinās tāpat kā apvidus dizaina pakotnē.

"Porsche Driver Experience" ar jaunu dizainu un funkcijām

Elektrificējot "Macan", "Porsche" savā veiksmīgajā SUV modelī ir ieviesis pilnīgi jaunu displeja un kontroles sistēmu. "Porsche Driver Experience" piedāvā digitālo un analogo elementu apvienojumu. Tas ietver instrumentu paneli ar 12,6 collu izliektu displeju, 10,9 collu pasažieru displeju, projekcijas ("head-up") displeju ar papildinātās realitātes tehnoloģiju un noskaņas apgaismojumu salonā.

"Porsche" kārtējo reizi ir pilnībā modernizējis visu "Macan" modeļu ekrānu dizainu. Lietotājus uzrunā īpaša animācija, mūsdienīga saskarne un jaunā lietotne "Themes" ("Tēmas"), kuru var izmantot, lai, piemēram, pielāgotu ekrāna un noskaņas apgaismojumu eksterjera krāsai. Kopumā var izvēlēties kādu no 12 toņiem.

Abi jaunie "Macan" modeļi tagad ir pieejami pasūtīšanai un tiks piegādāti klientiem šā gada otrajā pusē.
Cenas, ieskaitot PVN un valstij specifisko aprīkojumu, Latvijā ir sākot no 83 800 eiro "Macan" un 94 000 eiro "Macan 4S".

Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!